Veljati je začel Zakon o odpravi krivic družbenikom izbrisanih družb

15 marca, 2024
2 min. branja
Avtor: Jan Gantar

Danes, 15.12.2021, je začel veljati Zakon o odpravi krivic zaradi izbrisa pravnih oseb iz sodnega registra v obdobju od 23. julija 1999 do 15. januarja 2008 (ZOKIPOSR). Zakon določa pravico do povračila škode družbenikom izbrisanih družb na podlagi Zakona o finančnem poslovanju podjetij (ZFPPod).

Do povračila škode po tem zakonu so upravičeni družbeniki, delničarji ali druge osebe s pravnim interesom, na katere so zaradi izbrisa družb v obdobju od 23. julija 1999 do 15. januarja 2008 po določbah ZFPPod prešle obveznosti izbrisane družbe. Za upravičenost do povračila škode mora oškodovana oseba izkazati enega izmed naslednjih dveh pogojev:

  • da je v predpisanem roku izvedla v skladu z zakonom razpoložljive aktivnosti in izbrisa družbe ter prehoda obveznosti ni mogla ali morala preprečiti ali
  • da na poslovanje družbe ni mogla vplivati in tega zaradi opravičljivih razlogov ni uveljavljala v predhodnih postopkih ali je bilo njeno uveljavljanje neuspešno iz drugih razlogov ter v teh postopkih ni imela pooblaščenega odvetnika.

Postopek za uveljavitev zahtevka na podlagi tega zakona se prične z vložitvijo predloga za poravnavo pri Državnem odvetništvu. Če Državno odvetništvo in upravičenec ne dosežeta sporazuma v treh mesecih od vložitve predloga, lahko upravičenec vloži tožbo pri pristojnem sodišču.

Zahtevo za povračilo škode je treba vložiti najkasneje v treh letih od uveljavitve ZOKIPOSR. Celotno besedilo zakona je objavljeno v Uradnem listu RS, št. 186/2021 z dne 30.11.2021.

 

Pripravil: Jan Gantar, odvetniški kandidat

Prijavite se na naše e-novice